top of page

HAJBUR & SÄKERHET

För dig som ska åka på vithajsafari i Sydafrika kommer det säkerligen upp praktiska frågor om hajdyket med vithajen. Många undrar hur hajburen ser ut, hur den fungerar och hur stor den är. Hur säker är man i buren när vithajen kommer?

 

Hajburen som används under våra resor är avlång och konstruerad i rostfritt stål med järnlegering. Buren tar mellan 2-4 dykare totalt per gång. 

Ena sidan av hajburen är fastsurrad mot båtens skrov medan andra är vänd mot hajarna. Inne i buren finns det handtag och fotfäste så att man kan förankra sina fötter och händer i hajburen. Detta är bra om man ska dyka ner.

När man dyker ner i hajburen håller man andan. Regulator används inte eftersom bubblorna från denna kan skrämma bort vithajen. Snorklar orsakar ljud vilket också håller hajarna borta. Våtdräkt och dykmask får man låna och ingår i priset. Även boots ingår i detta och huva. 

Hajburen har ett burfönster mot hajarna. I detta kan man fotografera och filma vithajarna men man får inte sticka ut någonting. Detta är strängt förbjudet! Om man skulle vidröra hajarna eller sticka ut sin hand får man omedelbart lämna buren och inte dyka mer.

Hajburen har också ett burtak, en lucka av stål som stängs under hajdyket. Hajburen är fastsurrad mot båten vilket gör det lätt att snabbt komma upp och ner ur hajburen. Men bara en person åt gången får gå upp eller ner i hajburen. Dessutom hålls buren flytande med både yttre och inre flytbojar och dessa skyddas även av rep som är surrade kring hajburens galler.

Hajburens golv har ett galler som man kan ställa sina fötter på och mellan mellan hajburens golv och dina fötter finns en stålplatta som man kan stå på för att ett mellanrum ska finnas mellan burgolvet och fötterna. På detta sätt kan vithajen inte nudda dig i fötterna med sina tänder.

Hajburen är ett säkert område. Ibland kan vithajen köra in nosen genom gallren eller burfönstret. Du behöver inte oroa dig för dessa moment då de tillhör hajdyket. Burfönstren är inte så stora att vithajen kan fastna eller simma in i hajburen. Detta sker om vithajen missar betet eller om en annan vithaj blir för närgången och den måste väja för denna haj. Ibland kan vithajen även känna med sina tänder på gallret eller knuffa det med sin nos. Detta tillhör vithajens nyfikenhet oftast föranledd av de elektriska fält som bildas kring metallobjekt i havsvatten. Det är inte ovanligt att hajen simmar långsamt nära förbi burfönstret och tar sig en titt på dig, öga mot öga. Detta är förmodligen ett av de mest spännande momenten du kan uppleva i hajburen.

Vithajen vill inte förlora sina tänder vilket den gör om den biter i hajburen hårt. Därför behöver du inte oroa dig för att vithajen skulle gå till angrepp mot hajburen. Det tar flera månader för vithajen att ersätta en tand och de är dyrbara i jakten på pälssälar i området. Vithajen är nyfiken och försiktig och olika personligheter hos hajarna är enkelt att iaktta.

Om du vill komma nära vithajen bör du  gå ner i hajburen. Våra utfärder bygger på att du kommer vithajen nära och ökar din kunskap om vithajen med hjälp av svensk hajbiolog.

En bra idé är också att ta med sig en actionkamera för att filma vithajen från buren. Du får dock inte sticka ut händerna. 

vithajsafari
bottom of page