top of page

Debattinlägg i Göteborgs-Posten

Uppdaterat: för 6 dagar sedan


Trädekorre äter oljepalmens frukter. Trädekorrar i Västafrika bär på mpox naturligt.

Idag skriver jag på GP Debatt om hur mpox kan spridas från trädekorrar via oljepalmsodlingar till människan. I Västafrika har stora arealer av regnskog bränts upp för att skapa plats för monokulturer av oljepalmer.


Trädlevande gnagare bär på mpox naturligt och kan föra över det till människan genom dessa odlingar. Palmodlingarna kan faktiskt gynna trädekorrarna vilket medför att de blir fler. De lever naturligt i palmer där de bygger bo och äter frukt. Genom zoonos kan viruset hoppa från trädekorrar till människan. Skörd av palmolja sker för hand.

Monokultur av oljepalmer.
Oljepalmens fruktställning plockas på frukter för hand.
Oljan pressas ut från frukterna efter kokning i tunnor med fötterna.
Raffinering av palmolja.

I min senaste bok, Arter utan framtid, beskriver jag att 75 % av världens infektionssjukdomar kommer från zoonoser. Coronavirus, ebola, HIV, och mpox härstammar alla från djur. När människan förändrar ekosystemen finns en ökad risk för att smittsamma infektionssjukdomar sprider sig till människan.


När det gäller oljepalmsodlingarna är den mänskliga exponeringen för mpox troligen mycket hög då var fjärde trädekorre bär på viruset naturligt. Det betyder att i stort sätt varje palm potentiellt bär på viruset genom trädekorrarnas avföring och sekret.


Under dessa förhållanden tycks en zoonotisk spridning av mpox till människa vara oundvikliga. Troligen är exponeringen tillräckligt hög för att en ny variant av mpox utvecklats som kan sprida sig lätt mellan människor. Nästintill optimala förhållanden har skapats för spridning av mpox.


Människans invasiva beteende som innebär att vi bränner upp uråldrig regnskog kan stå oss mycket dyrt när nya pandemier uppträder ett resultat.

Författaren David C. Bernvi med boken Arter utan framtid.
28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page